Opening seizoen: Boskoop, lekker harken in de tuin!

10 okt

Koko deed deze zomer inspiratie op in het buitenland, maar reizen doet je ook vaak beseffen hoe bijzonder je eigen land is. Het klimaat is gematigd (zowel het klimatologisch als politieke) ten opzichte van een land als Rusland waar Herman een aantal weken verbleef. Nederland is bijzonder door zijn lage ligging net naast de zee, het vlakke land, maar ook de vruchtbaarheid daarvan. Het eerste menu van Ekko Serveert is een ode aan Holland.

Ik mocht het seizoen aftrappen met een heus Boskoops/Groene Hart menu. Uitzonderlijk was het restaurant ook geopend op zaterdag, speciaal voor de album presentatie van Marten de Paepe. Zijn album is geïnspireerd door een optreden dat hij ooit moest of mocht geven in een kas in Boskoop. De presentatie zou een totaalbeleving worden, de zaal was aangekleed met hout, elektriciteitspalen en een heuse kas. Boskoop is een waterrijke plaats in het Groene Hart van Holland, waar iedereen zijn brood verdient met de tuinbouw, de plaats staat vol met kassen voor de sierteelt. Omliggende plaatsen zijn voor mij synoniem met het ‘echte Holland’. Veel landbouw, kleine weggetjes, laag land. De geur van net bemeste akkers, waar vogels de mestwagens volgen. Daar waar een stoet auto’s achter een trekker rijdt omdat ze er niet langs kunnen. Daar waar ’s winters bij goed ijs iedereen in de polders te vinden en de klompen worden verruild voor de ijzers. Het eerste menu van het seizoen is geïnspireerd door dit fijne landschap.

Het voorgerecht is een tuin, dit was een inkopper. Boskoop is een echt tuindersdorp. Op donderdag en vrijdag serveerden de koks van Ekko een privé tuintje op het bord. De aarde was gemaakt van gemalen roggebrood met munt en basilicum. In de aarde stond aangemaakte wortel, radijsjes, kerriebloemkoolroosjes, komkommer en zure besjes. Met een gietertje werd de citroen-mosterd dressing over de tuin gegoten. Op zaterdag, de dag van de album presentatie was er een grote tuin (zie bovenstaande foto), met genoeg lekkers voor iederen. Als toevoeging op de kleine tuintjes was er in deze tuin ook nog een stukje zandgrond gemaakt van couscous met rozijntjes. Ook stonden er kruidenplantjes in de tuin waar de gasten zelf hun favoriete kruiden konden knippen.

Het hoofdgerecht bestond uit schuitjes van aardappel uit de oven met gegrilde courgette en kaspaprika’s met gesmolten boerenkazen. Daar omheen was schuim gemaakt van molen ‘Mooi en Meedogenloos’ van brouwerij De Molen uit Bodegraven. Schuim werd gemaakt door room, peper, zout en het bier. In een kidde werd dit onder druk gezet. Bij het hoofdgerecht werd veldsla geserveerd aangemaakt met fijngehakte rauwe bloemkool en olijfolie.

Het dessert bestond uit warme appel uit de oven. De ‘Schone van Boskoop’ is een frisse grote appel met behoorlijk wat zuren. Door het verwarmen komen er meer suikers vrij. De crumble werd gemaakt van boter, suiker, bloem, zwarte peper en nootmuskaat. De zarte peper en de nootmuskaat behoren niet tot de standaard ingrediënten van de een crumble, maar deze combineerden fijn met de sterke smaak van het lavendelijs, speciaal gemaakt door Roberto. Daarbij werd een siroopje geserveerd van ingekookt troebel appelsap met suiker. Na het eten was het concert een succes; 3voor12 schreef er een stuk over.

Foto’s: Anne Borger.

Advertentie

Eén reactie naar “Opening seizoen: Boskoop, lekker harken in de tuin!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boskoop-Groene Hart menu « De Verstandige Kock - 12 oktober 2011

    […] update: weten hoe het was? Kijk op het Ekko Serveert blog. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: